Umetnost peničarjevega dela se zgodi v kleti.
Vsako leto je za peničarja najpomembnejši dan tisti, ko se dokončno odloči, katera mirna vina bo združil za katero blagovno znamko v paleti penin.
Vse je odvisno od tega koraka. Ni poti nazaj. Sledi vrenje v steklenici in šele čez leto in pol bodo nekatere prve penine dosegle končno okušalno podobo. Za penine, ki so namenjene še daljšemu zorenju, pa bo končni rezultat znan šele čez več let. Peničarjeve izkušnje in znanje so edino zagotovilo za pravo pot. Tega dela se ne da naučiti iz knjig!
Za peničarja je trgatev organizacijsko zahtevno in stresno opravilo. Vse grozdje vsake od sort in iz vsakega vinograda mora priti do stiskalnice v optimalnem času, zato da se ohrani odličnost primarnih arom. Že v vinogradu se določi, katero grozdje sodi skupaj.
V novi kleti poteka avtomatsko nadzorovano vrenje.
Kolikor je posod, toliko je vinskih različic, ki vsaka zase zahtevajo vsakodnevno, stalno pozornost.
Na vremenske razmere v vinogradu peničar nima vpliva, lahko se jim le prilagaja. Zato prav te odločajo o lastnostih letnika. V kletarskem delu pa ni naključij: prevladata znanje in delovna disciplina, ki zahtevata pravočasne postopke.
A ko so osnovna vina povrela, se za peničarja tisto pravo delo šele začenja. Na vrsti je priprava »cuvéejev« za drugo vrenje.
Ko kvasovke že drugič končajo vrenje, njihovo poslanstvo še ni končano.
Počasi odmrejo, se povsem razgradijo in s tem penini zapustijo neizbrisljiv pečat. Finesa brioša in kremasta tekstura sta še vedno skrivnostni spremljevalki očarljivih penin.
V “stari kleti” se zgodovina vidi.
Pod oboki časa, v popolnem miru, hladu in temini se oblikuje slog, ki je edinstven in enkraten – samo naš. To je Bjana.
Penine dozorijo v idealnih razmerah podzemne kleti. Ko dosežejo sublimno kakovost, jih pripravimo na potovanje. In samo takšne pridejo do vas.
Doživite penine Bjana v naravnem okolju, ob izjemnih razgledih po Goriških brdih in ob spremljavi izbranih prigrizkov, ter se prepustite edinstveni čutni izkušnji.
Obvestilo o piškotkih
To spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje, izboljšano uporabniško izkušnjo in analizo obiska, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Analitične piškotke lahko izključite v nastavitvah na spodnjem linku.